Tuesday, 20 January 2015

MJHEP

                                     ah... malasnya...esok dah nk pergi KL.. hu3..nk dok umah... nk main game... nk kerja... hi3
tapi nk buat camner.... time tu strunggle...ok sebab ari nih ari last time..pastu 5 minggu x taip2.. jadi aq nk cerita sedikit camner aq g interview.. secara ringkas jew..mls ha3 pastu ad lar sedikit tips2 interview , scholar ship n lain2..pastu cerita pasal MJHEP tu menda per.... hi3

okey game START ... :D



(gambar pinjam dari mr.google hi3)

MJHEP
       MJHEP(nama lama JAD) , Malaysia Japan High Education Programe kot hi3
sebenarnya aq blum lagi mauk program nih.. bru pass interview n kena pergi progam insentif bahasa jepun dan english...
okey MJHEP dulu khas untuk pelajar mrsm saja,tapi mulai 2007, program ni open kepada semua pelajar yang cemerlang,dan paling istimewa khas untuk bumi sahaja...(maaf ek bukan bumi). program nih dipanggil 3+2 twinning program .3+2 program tuh,3 tahun kat malaysia(1thn matrik + 2thn diploma) n 2 tahun degree dekat jepun.masa korang mula aplly scholarship nih, die orang suruh pilih antara 2 kos sahaja(electrical n elecronic atau mechanical) ,die orag jugak suruh pilih 3 university(eh jgn main pilih u,pilih yg terbaik ,x perlu rangking,bagi sebab yang munasabah).

      tapi aq ade baca beberapa blog yg cite  pasal MJHEP nih... die kate kite bleh pilih balik U yg kite nk pada last sem n base on result, result final okey, U okey lah jawapnya.

tambahan sikit... program nih paling best sebab org panggil fast track sebab 5 tahun jew..lagi pun..korang blh cepat backup...3 thun kat malaysia... satu lagi...  setiap sorang boleh dlm lingkungan RM400K+..bnyk tuh..
buku free,tempat tinggal free... elaun kat malaysia rm450 sebulan n Rm1600+- dekat jepun.
    
                                                     INTERVIEW
(ni contoh pakai lelaki,x payah blazer x pe,#beyourself)

       okey aq cerita luh sikit pasal aq g interview.aq pergi interview dekat hotel perdana,kota bharu.Aq sesi petang , jadi kurang sikit orang..cuma risiko nyer inteviewer ngatuk...jadi sape blh sesi pagi tuh #tips 1 datang awal.otak interveiwer tuh fresh lagi.jadi die pun bnnyk soalan.hi3(semakin bnyk soalan,semakin dekat dgn scholarship,(tips2)jgn cakap panjang sgt,n jgn lawan interviewer.

okey back to my story,aq tunggu lama gila , dlm 3 jam.. bukan sebab aq mari lambat,tapi sebab  aq cari tempat paling belakang..lol... nasib baik ade kawan aq..PJOE(sahabat aq)... lepas 3 jam tuh.. seorang akak panggil..tapi bukan panggil kat meja interview,panggil suruh isi borang n borang tuh merupakan cara permakahan interviewer.aq x sempat ambek gmbr kertas sbb fon habis bateri..hi3

      tapi sempat lar slin...
okey aq jelaskan

    1. communication skill(soft skill lar) - 20markah
    2. ideas(maknanya solving problem lar/critical tinking - 25marakah
    3. academic knowledge - 25marakah
    4. team work - 20 markah
    5. engineering knowledge(korang perlu thu pasal kos yg ko mintak) - 10 jew
        okey , aq dgn pjoe ready.aq x takut sgt cuma berdoa agar FULL BM ha3... sebab kawan aq yg tinggal dekat KL die kata dlm FULL BI...
terkejut aq.... mak ai..BI..demam lar..aq nk ambek bahasa JEPUN sebb x nk BI ha3.. bila kak tuh mintak nk dua org, aq n pjoe terus bangun..ha3..bukan bersemangat...tapi dah penat tunggu... bila kite org masuk.. kite org bagi salam n berdiri (tips 3&4) bila die suruh duduk baru kite org duduk."plss sit down".mak ai..english beb...sebelum tuhaq nk bagi tau ... interview berpasangan n sorang interviewer.korang boleh pilih pasangan korang... jadi korang boleh pergi dgn kawan atau org yg korang x kenal... hi3..pandai2 lar... kalau dgn kawan bahaya sikit,it's can kill yourself.ha3.interviewer bagi soalan killer...

okey.tetiba jew die ckp..."patut kew saya bagi kat awk scholarship" ,"ops malay kew"..ha3 jadi aq ckp..bla..bla..bla..
skip2...x perlu takut..die tanya soalan cliche jew... cuma pakaian tuh penting...laki pakai jew baju putih , seluar hitam,tie hitam,kasut kulit atau PVC hitam biar berkilat. bleh check sini nk tips interview .


bila nk dekat habis... time for killer section,

die bagi tau kat aq,"aq nk bagi kat PJOE,sebab PJOE bla2..bla2.."

aq pun,"wat d hell" ape nih..... ape punya soalan da.... hah..dah lar die selalu main sikologi dgn aq, bile ckp dgn pijoe,pastu tetiba jew panggil aq

"ko gano din"

"ho,yo doh"lol

keluar bau budu ..hi3...tersasur...jadi (tips 5) ckp bahasa bangku...walaupun ko rasa lucu..hi2...main game bnyk2 lain kali...

aq pun senyap lar..x blh jwb.. dlm pale otak tuh ad macam2.... ni lah tu lah...

 "klo aq jwb pijoe x blh,klu aq jwb mungkin pijoe x blh..." jadi aq senyap x terkata.

pahtu die pun bagi motivasi suruh fight...bla2...bla2..
last2 jawapannya... dua2 boleh...hi3
nasihat aq...jawab berfikir luh...
cuma aq rasa klo aq jwb mungkin aq x blh....team work katakan..hi3...
okry tuh jew....cerita aq..hi3

jadi kite org terpilih untuk pergi program intensif tuh dekat kajang....EPF Learning centre KAJANG...


okey ...

TIPS INTEVIEW...N SCHOLARSHIP

tips aq... tips tambahan... cara pamakain tuh korang dah tau
  1. jadi diri sendiri /be your self
  2. fikir kenape aq nk ke luar  negara,kenape nk scholarship(erm...klu aq.... aq jwb sebab negara)klo blh jgn tukar sebab... pegang  pada kata2..jgn nk ikut org.. #beyourself
  3. duduk sopan bagi salam dan lain2 lah..cara terhomat org kata...
  4. kalau budak  lelaki..korang nk pakai blazer tuh atas korang... nasihat aq pakaian  selesa dan jgn pakaian terang..macam tie merah/baju merah/stoking putih/seluar putih.
  5. jgn mintak simpati pakai bju koyak2... x perlu bli bju bru..cuma pakaian tuh biar bersih dan sopan,kalau pompuan pakai baju kurung yg x ketat..malu laki tengok..hi3
  6. jgn tipu termasuklah slip gaji ayah korang..ha3
  7. klo nk tipu bila dlm interveiw tuh sikit2 x pe... n jgn sampai tertangkap suda..hi3..
  8. be uniqe... biar menonjol sikit.. biar interview kagum..
  9. last keluar tuh bersalam dengan interviewer yg sama jantina.. hi3
  10. klu die tanya"klo awk dpat scholarship lain,awk tolak x sholarship MJHEP",jgn kate ko nk tolak..sebab sorang dekan kat unsel kate."budak nih bodo kew ape,ore nk bgi die tolak"camtu lah..
  11. pastu kaji lah sikit ape2..isu semasa n lain..klu jepun nih..dasar pandng ke timur..tu jew...sikit sgt... n jgn jadi skema sgt..senyum jgn FAKE.. be your self.. senyum jarang2... sebab interveiwer pandai sikolgi... cara die pandang aq... macam die nk thu aq tipu  atau x.. hi3
okey tips scholarship

  1. check jew dgn mr google hari2,start jew trial sampai lah blh result
  2. tanya kawan yg berada kat mrsm tuh...budak mara suka rahsia..
  3. mintak semua scholarship.... sebab kita x thu kite boleh ke tidak..yg pasti kita usaha... klo boleh 2 atau lebih tuh rezeki lar... tolak dengan elok.... kita bukan ambek hak org lain... sbb rezeki tuh ALLAH yg tentukan..
  4. check semua laman web syarikat yg biasa bagi scholarship... pastu korang tanyalah dgn menghantar email...klu ade rezeki..die org bagi...sebab aq pernah buat...contoh syarikat karangkarf..hi3
  5. klu boleh pilih kos yg korang betul2 minat..jgn nk tukar2... nanti korang menyesal... bila jatuh dlm sungai..biarlah ia pergi..hi3
tu jew dari aq...sebab yg lain tuh korang thu.. .. ingt korang thu... pastikan korang tunjuk yg korang btul2 berminat......x de dah... klo ape2...just tinggal comennt kat bawah... ade mase aq jwb...hi3

P.S.. tlong doakan aq semua pelajar spm 2014 dapat 9A+ dlm SPM 2014... 3/3 tarikh keramat..ha3
aq pun akan doakan korang  yg nk pergi interview tuh selamat hi3.







No comments:

Post a Comment